Menu openen

Nieuws

JUL 21

Symposium 9 oktober 2018

Op dinsdagavond 9 oktober 2018 organiseert Hoofdpijn Netwerk Noord in het Martini Ziekenhuis in Groningen een symposium voor fysiotherapeuten over hoofdpijn en de behandelmogelijkheden. Het symposium geeft u inzicht over hoofdpijn en de behandelmogelijkheden vanuit verschillende gezichtspunten.

Klik hier of op de afbeelding om het programma van deze interresante avond te bekijken en hoe u zich aan kunt melden.

JUN 17

Locus of control bij hoofdpijnpatiënten

De Headache-specifieke Locus of Control Scale (HSLC) van Martin en Holroyd is in de VS ontwikkeld met behulp van het raamwerk van de sociale leertheorie van Rotter. De originele Amerikaans-Engelse versie van de HSLC toonde veelbelovende psychometrische eigenschappen. De vragenlijst is nu ook naar het Nederlands vertaald en valide bevonden.

Spanningshoofdpijn en migraine hebben een grote impact op de patiënt en de samenleving. Locus of control is gerelateerd aan de gevolgen van hoofdpijn en chronische pijn. De mate van locus of control is de mate waarin patiënten de oorzaak bij zichzelf of juist buiten zichzelf zoekt, dit wil zeggen de mate waarin men denkt invloed te hebben op de hoofdpijn. Dit kan een belangrijk aspect zijn voor de therapie.

Middels onderstaande link is de vragenlijst te vinden.

(Bron: https://www.physicaltherapyscience.com/news/167/locus-of-control-in-patients-with-headache)

MEI 7

Symposium "Hoofdpijn er is echt wat aan te doen"

Symposium "Hoofdpijn er is echt wat aan te doen, de verschillende gezichten"

Op dinsdagavond 9 oktober 2018 organiseert Hoofdpijn Netwerk Noord een symposium voor huisartsen, specialisten en fysiotherapeuten over hoofdpijn en de behandelmogelijkheden.

Verdere informatie volgt nog, houdt de website in de gaten!!!

 

FEB 26

Prognostische factoren bij chronische hoofdpijn

In het wetenschappelijk tijdschrift van Neurology van de American Academy of Neurology stond een artikel over prognostische factoren bij chronische hoofdpijn. Medicatiemisbruik, slechte slaap, hoge stress, een lage zelfmanagement, depressie en angst lijken hierbij een negatieve prognose te geven. Daarentegen zijn een hoog verwachtingspatroon, beginleeftijd van hoofdpijn, de ernst van de hoofdpijn bij de eerste keer en werk mogelijk positieve voorspellers. Hieruit blijkt dat we de aandacht op het emotionele leven met een positief verwachtingspatroon en een goede leefstijl met gezond eten, bewegen en goede slaap niet mogen vergeten.

 

Bron: Hoofdzaken december 2017

FEB 21

Bijeenkomst Hoofdpijn Netwerk Noord

Afgelopen zaterdag zijn de fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het Hoofdpijn Netwerk Noord weer bij elkaar geweest in het Martini ziekenhuis om elkaar op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen met betrekkingen tot het behandelen van verschillende soorten hoofdpijn. Wist u, dat er aanwijzingen zijn dat conditionele trainingen migraine kan verbeteren? U heeft vast ons vorige bericht hierover gezien. Het laatste jaar komen hier steeds meer positieve berichten naar buiten in de wetenschappelijke wereld. Dit houden we nauwlettend in de gaten en mocht er in de toekomst een eenduidiger en onder een grotere populatie positieve tekenen zijn, dan gaan wij onze behandelingen daar op aanpassen.

Achter de schermen wordt er hard gewerkt om in oktober een symposium te organiseren voor professionals met als onderwerp de verschillende invalshoeken voor de benadering van hoofdpijn. Houd onze website in de gaten voor het programma.

Er is ook hard gewerkt aan een nieuwe informatiefolder voor patiënten, wie weet komt u deze de komende weken wel tegen bij uw huisarts, de specialist of bij de fysiotherapeut.

Daarnaast vertelde de kaakfysiotherapeut (orofaciaal fysiotherapeut) over de samenhang van kaakklachten en hoofdpijn. Het is mogelijk dat er een relatie is tussen kaakklachten en hoofdpijn, bijvoorbeeld bij klemmen of knarsen. Mocht u hier vragen over hebben neem dan gerust contact op met één van de aangesloten fysiotherapeuten die u terug kunt vinden op onze website.

 

FEB 15

Helpt aerobische training bij migraine?

Migraine en aerobische training

De leden van het Hoofdpijn Netwerk Noord behandelen patiënten met hoofdpijn op een geprotocolleerde, evidence-based wijze. Dit houdt in dat ze werken volgens vaste protocollen die zijn opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor houden de leden van Hoofdpijn Netwerk Noord de wetenschap in de gaten om zo de beste fysiotherapeutische behandeling aan hoofdpijn patiënten te kunnen geven.

Op het moment wordt er wereldwijd door wetenschappers veel onderzoek gedaan naar de effecten van aerobische training op de hometrainer, loopband en crosstrainer bij migraine patiënten en bij migraine patiënten met daarnaast bestaande spanningshoofdpijn. We weten dat hoofdpijn een grote impact heeft op het dagelijks leven en dat men niet altijd de activiteiten kan ondernemen die men zou willen.
De eerste resultaten van de onderzoeken lijken positief op het verminderen van migraine klachten en de mogelijkheden om meer  of makkelijker activiteiten te kunnen ondernemen door de verminderde impact van spanningshoofdpijn en nekpijn. Daarnaast lijkt het dat aerobische training de frequentie van migraine, de pijnintensiteit en de duur van migraine kan verminderen. Op dit moment zijn het nog kleinschalige onderzoeken en zal er nog meer onderzoek naar moeten worden gedaan.

Hoofdpijn Netwerk Noord houdt de actuele stand van zaken in de gaten door op de hoogte te blijven van de uitgebrachte wetenschappelijke artikelen.

JAN 16

Symposium

In oktober 2018 organiseert Hoofdpijn Netwerk Noord een symposium voor professionals. Verdere informatie hierover wordt binnenkort bekend gemaakt op de website.

Op dit moment kunnen er geen nieuwe leden toe treden tot het netwerk. In de toekomst wordt er weer naar de mogelijkheden van uitbreiding gekeken en u kunt dit dan terug vinden op de website.

AUG 16

Chronische hoofdpijn? Misschien is fysiotherapie de oplossing

Interview met T. Munsterman (fysiotherapeut Martini Ziekenhuis Groningen en lid van het Hoofdpijn Netwerk Noord) en M. Padberg (neuroloog Martini Ziekenhuis Groningen, Hoofdpijncentrum)

http://rtvn.gr/Tie8

JUN 14

Aanmeldingsprocedure HNN

Vanaf nu kunt u zich aanmelden via onderstaande procedure, wij zien uw schirftelijke aanmelding graag tegemoet voor 26 juni.

aanmeldingsprocedure

JUN 7
MEI 21

24 mei - Kick-off Hoofdpijn Netwerk Noord

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht die een grote impact op het dagelijks functioneren kan hebben. Er komt steeds sterker bewijs dat een specifieke fysiotherapeutische behandeling hoofdpijnklachten kan helpen verminderen.

Voor het optimaliseren van de fysiotherapeutische zorg dicht bij de patiënt, is er behoefte aan een kwaliteitsnetwerk.
Het Hoofdpijn Netwerk Noord bestaat uit een groep fysiotherapeuten en manueel therapeuten uit de 1e en 2elijn die samenwerken met de hoofdpijnpoli van het Martini ziekenhuis en huisartsen uit de regio. Zij behandelen patiënten met hoofdpijn op een geprotocolleerde, evidence based wijze. Een actieve aanpak waarbij de spierfunctie en de houding essentieel zijn.
Het Hoofdpijn Netwerk Noord wil een platform zijn waar, door het delen van kennis, organiseren van scholing en samenwerking, de kwaliteit van de behandeling van hoofdpijnpatiënten verder verbeterd wordt.

Ben jij een zorgprofessional die affiniteit met hoofdpijnproblematiek heeft en ben je geïnteresseerd in het Hoofdpijn Netwerk Noord, kom dan 24 mei 2016 naar de ‘Kick-Off’.

De avond wordt gevuld met interessante sprekers met lezingen over de behandeling van hoofdpijn. Daarnaast wordt ingegaan op de activiteiten van het netwerk en is er tijd om kennis te maken met de leden.

Datum: 24 mei 2016
Tijd: 19.00 - 22.00 uur
Locatie: Martiniziekenhuis Groningen
Kosten: 25 euro
Deelnemers: Ruimte voor maximaal 100 personen

 

Houd onze website in de gaten voor toekomstige ontwikkelingen!

Over Hoofdpijn Netwerk Noord

Fysiotherapeuten en manueeltherapeuten gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijnklachten hebben hun krachten gebundeld binnen het Hoofdpijn Netwerk Noord. Zij werken nauw samen met het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Laatste nieuws
Symposium 9 oktober 2018